Column

***

Normandië en Memoires

Wel eens in Normandië geweest? Een mooi gebied bekend om haar ruige kliffen en de buitengewoon liefelijke plaatsjes aan de Côte Fleurie waar je de zeer typische bouwstijl uit die streek kunt ontdekken. Maar het bracht nog meer.

Noord-Frankrijk, achtergrond van twee wereldoorlogen uit de twintigste eeuw, met haar stranden waar de invasies plaatsvonden op 6 juni 1940, de grootste operatie uit de geschiedenis. Heel emotioneel. Zeker na het zien van de documentairefilm in het museum werd het bijna tastbaar. 

Ook dit jaar staat weer in het teken van oorlog, maar dan de eerste wereldoorlog, anders bekend als The Great War. Een waanzin, waar de Slag bij Verdun symbool voor werd. Meer dan 700.000 slachtoffers vielen op een slagveld van nauwelijks groter dan 10 km bij 10 km na een strijd in de loopgraven, dat duurde van 21 februari tot 19 december van het jaar 1916. Shocking!

Ja, de verhalen, het bezoeken van de locaties en de filmdocumentaires zorgden voor een indrukwekkende beleving.
Ik vraag me af, hoe zou het zijn als je op dezelfde wijze een levensverhaal van een persoon in beeld brengt?

Op de website van Uitvaart als Herinnering heb ik er al iets over geschreven: Memoires, uw eigen  levensverhaal door u verteld  in beeld en geluid.

Feitelijk is het een minidocu over uw levensloop, uw familie, en goed beschouwd kan het zelfs een belangrijk familiedocument worden voor het nageslacht.

Lees daar meer over Memoires, over hoe ik een deel van het leven van Jan Rusman (Aikido leraar in Haarlem) in beeld heb gebracht en hoe Diederik van Vleuten zijn succes van zijn theatertour heeft te danken aan de memoires van zijn oudoom.

 

Ja, dat een vakantie zoveel impact kan hebben. We nemen deze ervaringen in ieder geval nog lange tijd mee en je schrijft er zelfs een column over.

Edu de Rijck van der Gracht
VidiNova Productions