Column

***

"... als Corona dat wil"

“Gansch het raderwerk staat stil, als Corona dat wil.”
Het is natuurlijk ff hard schakelen zo van full throttle naar stilstand, maar Johan Cruijff zei het al, elk nadeel “hebt” z’n voordeel. Eindelijk hoor ik de merel weer fluiten, ervaar ik de stilte op straat en de luxe van een echt lege agenda. Intussen ga ik op kraamvisite (op corona-safe afstand van 1,5 mtr), eet beschuit met muisjes en geniet van het jonge, gelukkige grut en de ontwakende lente die ik niet alleen kan horen, maar die ook betere tijden belooft.

Ik denk dat deze crisis alle agenda’s overhoop heeft gehaald en we ons systeem (economisch & sociaal) drastisch moeten gaan herzien. Overigens is het voordeel van deze lockdown dat we de klimaatdoelen op korte termijn wel gaan halen. Satellietfoto’s en video’s van Europa tonen aan dat 2 weken weinig (vlieg)verkeer en thuiswerken een ongekend positief effect heeft gehad op de luchtkwaliteit.

Ik hoor steeds meer verhalen dat door de bijzondere omstandigheden en quarantaine, Moeder Natuur niet alleen het respect terugkrijgt wat ze verdient, maar ook de verlaten gebieden weer inneemt. Dolfijnen in de wateren van Venetië, jaguars in de straten van Lima in Peru en terwijl ik gisteren de vensterbank stond te schilderen, want je moet toch wat met je tijd, er een tropische vogel landde op een geparkeerde auto naast mij. De halve buurt liep uit om deze prachtige blauwgele Ara te bewonderen. Moeder Natuur pakt, hoewel het nu nog symbolisch is, iets van haar verloren terrein terug!

Naam: Bert Maurits, kunstschilder

Surf naar BM’s ArtSite